Ingezonden door "Sunshine"

Beste lezer,

Zomer 2000 en 2001.

Zoals beloofd bij deze wat info over Tjechië. Zelf ben ik er drie jaar geweest. Dat waren altijd gezinsvakanties waarbij vliegvissen helaas bijzaak was. Het eerste jaar ben ik in Zuid Bohemen geweest, in de buurt van Ceske Budejovice. Daar is van vissen niets gekomen. De twee jaren daarna zijn we in het Noorden van Tjechië geweest. Gelukkig ben ik daar wel aan vissen toe gekomen. Dus daarover zal ik je informeren.

Ik zal je helaas weinig kunnen vertellen over de kampeermogelijkheden in Tjechië, omdat ikzelf met mijn gezin ieder keer in een huisje zat. Maar tijdens ons verblijf daar hebben we wel campings gezien. Misschien dat je via de ANWB een campinggids kunt krijgen waar ook Tjechische campings in staan. Verwacht echter niet de luxe die je op Nederlandse of Franse campings geboden wordt. Het zal wat meer 'back to basics' zijn.

Ik weet overigens wel dat er een camping langs het water ligt bij het plaatsje Mala Skala in Noord Oost Bohemen. Dan campeer je aan de oever van de Jizera. Daar kom ik straks nog op terug.

Verder heb ik een kleine camping gezien aan de oever van de Metuje, tussen Adrspach en Teplice, ook in Noord Oost Bohemen. Ook daar kom ik nog op terug.

Goed, laten we maar beginnen met de Jizera. Ik heb de Jizera bevist vanuit een gehucht vlakbij Zelezny Brod. Deze kleine stad ligt hemelsbreed zo'n 100 km ten Noorden van Praag. Als je het rustig stromende en diepere stuk water bij de brug in het centrum goed bekijkt vanaf de kanten, zie je de Vlagzalm, en soms ook Forel, al staan.

Maar eerst de vergunning. Helaas moet je daarvoor een heel stuk rijden. Je moet daarvoor naar de stad Vrchlabi gaan. Dit ligt Oost van Zelezny Brod. Als met al is het wel 1,5 uur rijden. Wel een mooie rit. Je kunt een route kiezen die voor het grootste deel langs de Jizera loopt. In Vrchlabi moet je naar de hoofdstraat. Volg de borden "centrum". In de hoofdstraat bevindt zich ook de Tourist Information. Mocht je het niet vinden, dan gewoon daarnaar vragen. Ongeveer halverwege de winkelstraat zit de hengelsportzaak. Goed kijken, want je loopt er zo langs. Het hengelsportdeel zit namelijk achter in de zaak. Zover ik weet kun je alleen daar een vergunning voor de regio krijgen. Zorg wel dat je legitimatie bij je hebt. Als je laat in het vakantieseizoen komt, heb je kans dat de weekvergunningen op zijn. Vraag dan naar dagkaarten. Afgelopen jaar heb ik zo toch nog 3 dagen in een week kunnen vissen. De prijzen staan me niet meer zo bij, maar met die losse dagkaarten was ik in totaal zo'n € 45,-- kwijt. Met een weekkaart kwam ik het jaar daarvoor per dag wel goedkoper uit. Overigens krijg je bij die vergunning een boekje waarin het water staat waarin je mag vissen. Ook de regels waaraan je je moet houden staan erin. Vraag ook naar een Duitse uitvoering van de regels, wel zo makkelijk. De lijst van viswateren kun je in het Tsjechisch wel uitkomen. Alles staat duidelijk genoteerd. Als je Duitsland gewend bent, waar je met een vergunning soms maar twee kilometer water mag bevissen, schrik dan niet. Hier is het iets meer. Ik denk bij elkaar wel 100 km in de regio! Dat kun je in 5 jaar nog niet bevissen.

Het hele stuk tussen Vrchlabi en Turnov biedt goede stekken. Als je over de 292 van Vrchlabi naar Semily rijdt, moet je gewoon kijken waar je je auto kwijt kunt en van daar of naar de oever lopen. Wadend en langs de oever kom je dan vanzelf vis tegen. Ten westen van Zelezny Brod, als je hoofdweg 10 volgt richting Turnov, kom je het Plaatsje Mala Skala tegen. Daar vindt je een stuwtje en gelijk daarna een camping. Het stuk net voorbij die camping is ook goed te bevissen. Check wel even je vergunning, want volgens mij is het stuk gelijk na de brug bij de camping verpacht. Ik heb daar tenminste iemand gesproken die een vergunning had van iemand uit het dorp Mala Skala. Misschien weten ze dat op de camping wel.

Ik heb in de Jizera zowel Vlagzalm als Bruine forel gevangen. Als je eenmaal vis hebt gevonden, kun je ook redelijke aantallen vangen. De vis die ik ving zat gemiddeld zo rond de 27 cm. Zo af en toe zat er ook wel grotere vis bij, maar gemiddeld dus wat kleinere buit. Wel mooie vis. En omdat je gevarieerde stukken vindt (dan weer snelstromend, dan weer breder en dieper etc.) is het een leuke visserij in een prachtige omgeving. Zo kwam ik tijdens het vissen een prachtige slang tegen die lag te zonnen op een grote steen. De vliegen die ik gebruikt heb zijn:

· Droog:
o Klinkhamer #10 en #12
o Cdc sedge* #16, #12 en #8
o Grey Witch* #18 en #14
· Nymph:
o Zwarte goudkop* #8 en #10
· Natte vlieg/streamertje:
o Lucky* #8 en #10
· Deze vliegen vindt je ook op mijn homepage : www.realsunshine.tk

Ik heb in alle gevallen een drijvende lijn gebruikt en een gewone nylon leader. De leaderpunt varieerde van 0.12 mm tot 0.14 mm. Bij het droogvissen gebruikte ik een leader van 9 ft. Voor het nymphen zocht ik de bodem op met een verlengde leaderpunt. Het kon oplopen tot een leaderlengte van 13 ft. Een beetverklikkertje is geen overbodige luxe.

De vliegen die ik in de Jizera heb gebruikt, kwamen ook het jaar daarna van pas bij het bevissen van de Metuje. Niet alleen dezelfde vliegen, maar ook de vergunning kwam weer vanuit Vrchlabi. Ik heb de Metuje bevist vanuit het dorp Adrspach. Adrspach is een bekende toeristische plaats vanwege de prachtige rotsformaties waar je tussendoor kunt wandelen. Een aanrader om eens te doen. Als je op de grote parkeerplaats parkeert bij Adrspach. Steek dan de weg over en loop naar de ingang van het park. Je loopt dan links langs een meertje. Vlakvoor de ingang is rechts een restaurant. Op het bruggetje bij de ingang staat regelmatig een oud mannetje. Als je geluk hebt, gooit hij wat korsten in het water. Let goed op, dan zie je de grootste forellen die je die vakantie zult zien. Helaas verboden te vissen daar.

Adrspach ligt ten Oosten van Zelezny Brod. Dus nu moest ik een uur vanaf de andere kant naar Vrchlabi rijden om een vergunning te halen. Zoals je op mijn homepage hebt gezien, is de Metuje een klein riviertje (ter hoogte van Teplice en Adrspach tenminste). Het is echt een kruip door, sluip door visserij. Je staat op plekken waar je je serieus afvraagt of het zinvol is om daar te vissen. Gewoon afzoeken met de nymph en de droge vlieg. Er zit echt vis. Ik heb daar echter geen Vlagzalm gezien, alleen Bruine forel. De gemiddelde maat zat zo rond de 25 cm, maar ook hier weer prachtig getekend. En zo hier en daar pakte ik toch een paar boven de 30 cm. Voor zo'n klein stroompje niet slecht. Hier moet je wel even kijken waar je het water ingaat. Bij de meeste bruggetjes staan bordjes met nummers die overeen komen met de waternummers in je vergunning. Zo weet je waar je wel en niet mag vissen. Reken wel op controle, ik ben ook twee keer gecontroleerd.

Als je vanuit Adrspach richting Teplice rijdt, rij je een groot stuk langs de Metuje. Op een gegeven moment zie je aan je linker hand een kleine camping. Gelijk voorbij die camping kun je parkeren bij een soort grote kiosk. Van daaruit kun je over het bruggetje gelijk linksaf het bospad volgen. Na een 10 - 15 min wandelen kom je uit bij de parkeerplaats van de Rotsstad bij Teplice, ook een touristische attractie. Steek de parkeerplaats over en stap dan achteraan de parkeerplaats het water in. Vis nu je weg terug naar waar je geparkeerd heb. Vergis je niet in het eerste stukje van waar je het water instapt tot aan de brug naar de parkeerplaats. Het is er druk met parkeerders, het is smal, maar ik had in dat stukje wel 7 forellen, waarvan 2 boven de 30 cm. Als je eenmaal en het bosdeel bent, kom je ook diepere pool(tje)s tegen die je mooi met de Lucky kunt uitkammen. Goed uitkammen, uit zo'n klein stukje komen regelmatig meerdere vissen! Je kunt helemaal doorvissen tot voorbij de camping. En ja, langs de camping in de zeer ondiepe gedeelten ving ik ook nog vis. Wel erg klein, maar toch. Overigens kun je een kleine sfeerimpressie van het vissen in de Metuje vinden op mijn homepage via [visdagen]/[days of fishing] en dan [vliegvissen in Tjechië]/[flyfishing in the Czech Republic].

Er staat in je vergunning nog veel meer water. Ook water met grotere vis. Ik heb voor deze wateren gekozen omdat ik slechts enkele dagen van mijn vakantie vis. De rest besteed ik aan mijn gezin. Deze wateren waren vlakbij, dus de vis uren werden nauwelijks verspild aan autorijden. Verder vond ik het nu eenmaal leuk om te peuteren op kleine riviertjes. Maar ik heb in de stad Trutnov, een half uurtje rijden Zuidwest van Adrspach echte bakken zien staan in de Upa.

Nou, dat was wel zo'n beetje wat ik je kan vertellen over de visserij daar. Ik heb nog wel wat algemene tips:

· Als je je reis gaat plannen, houdt er dan rekening mee dat je aan de grens nog echt je paspoort moet laten zien. Tussen 1 en 1,5 uur in de grensfile staan is niet echte bijzonder.
· Vooral als je je reistijd gaat berekenen is het belangrijk om te weten dat je in het noorden van Tjechië een gemiddelde haalt tussen 50 en 70 km/u. De n-wegen in dat gebied zijn vaak slecht te overzien. Het kan dus zijn dat je 20 minuten achter een hele oude Skoda of Trabi zit voordat je veilig kunt inhalen.
· Er wordt regelmatig op snelheid gecontroleerd!
· Als het een paar dagen heet is geweest en er valt dan een lichte regenbui, dan worden de wegen plaatselijk spekglad!
· In bijna elk gehucht kun je in het Centrum betaald parkeren. Gewoon doen, kost haast niets en je auto wordt in de gaten gehouden.

als je de weg niet kwijt wilt raken, koop dan in Tjechië bij een tankstation of boekenzaak de volgende atlas:

AUTOATLAS
Ceske republiky
1:150 000

stinovany terén
plány mest 1:15 000
rejstriky

van de uitgevery "kartografie Praha"

Deze atlas is handzaam en met ringband, dus makkelijk in de auto. De schaal is zo dat ook de kleine weggetjes erop staan. Dat is in Tjechië erg belangrijk. Alle belangrijke zaken staan er in 5 talen in, waaronder Engels en Duits.

Als je dan ook nog een kompasje meeneemt, kun je aan het water de kaart op het Noorden oriënteren, dan kun je zien in welke bocht van de rivier je staat.

Zo, er ben er doorheen. Ik hoop dat je er wat aan hebt. Als je informatie wilt over een ander gebied, ga dan eens naar de volgende homepage: http://www.flyfish.cz/indexen.html . Van daar uit kun je met een Email info vragen in het Engels. In Tjechië zelf kun je vaak meer met Duits terecht bij de ouderen. De twintigers spreken wat meer Engels.

Ik wens je alvast een visrijke vakantie. Als je terugkeert met een boeiend visverhaal, laat het me dan gerust weten.


M.M.R.,

"Sunshine"
http://www.realsunshine.tk

N.B.: Ik ga deze zomer naar Normandië, vlak bij Cherbourgh. Als je iemand kent die daar gevist heeft, of weet of er bijv Zeebaars aan de kust zit (voor met de vliegenhengel) dan hoor ik dat graag.