Zuid Bohemen - Blanice, Vlatava en RasniceBlanice

we kampeerden op deze camping de watersnood van 2002 vernielde hele bruggen het asfalt houdt zomaar op indruk van het riviertje de Blanice vlakbij de camping en nog eens de Blanice

     
  good old foamy sedge new herty sedge    

De Blanice hebben we eind juli 2003 bevist.

Vergunningen kun je in bijna ieder stadje bij de VVV of bij een hengelsportzaak in Zuid Bohemen kopen. Wij kochten de vergunning in Prachatice bij de VVV. Eerst moet er altijd een soort visakte (Ribarsky listek) gekocht worden in het stadhuis, daarna kan de vergunning van de Zuidboheemse wateren pas aangeschaft worden
Het had wel enige voeten in de aarde, er moest een mannetje uit een ander dorp aan te pas komen, maar na twee uur heen en weer praten, wachten en nog eens wachten, daar was 'ie dan!
Je kan een dagkaart of een weekkaart kopen. Redelijk aan de prijs, maar je kan er ook heel wat water voor af vissen

De geweldige overstromingen van 2002 hebben vrijwel alle bruggen in Zuid Bohemen weggeslagen: overal noodbruggen!

Bij de camping
Vanaf de camping een stukje door het bos gelopen kom je bij dit prachtige riviertje. Rustige stukken wisselen goed af met stroomversnellingen.
Wij hebben hier tientallen forellen gevangen. Niet groot (tot 20 cm), maar wel gretig. Een aanbevelenswaardig riviertje!

Stroomopwaarts bij de noodbrug
Een stukje stroomopwaarts bij de vernielde brug en de nieuwe noodbrug (zie foto) is het ook goed vissen. Tussen de brokstukken zitten de forellen, soms in vrij grote scholen bij elkaar.
Nog verder stroomopwaart wordt het steeds moeilijker vanwege de bebossing. Het zag er wel heel veelbelovend uit, maar ons lukte het niet hier nog wat te vangen.

Stroomafwaarts bij Zablati
Stroomafwaarts bij het plaatsje Zablati wordt ook vlagzalm en serpeling gevangen.

Vliegen
We hebben vrijwel alleen met de droge vlieg gevist.
De beste resultaten gaven weer good old foamy sedge en een nieuwe herteharen sedge. Overigens werd er ook gebeten en gevangen met red tags en tri- of bicolor palmers.

Vlatava

Polka
 
De Vlatava, parel van het natuurgebied de Sumava 34P is het meest stroomopwaarts te bevissen stuk van de Vlatava bij Polka in het uiterste puntje van 34P ligt een reservoir in de prachtige natuur verscholen is het goed vissen in dit plasje  


Lenora
 
kaart bij de loopbrug in Lenora zicht vanaf deze loopbrug stroomafwaarts en stroomopwaarts; links is de uitmonding van de Rasnice te zien ook grotere forellen zijn hier te vangen; dit is niet de grootste, want die (32cm) staat natuurlijk weer niet op de foto  
In de Vlatava hebben we begin augustus 2003.gevist.

Vergunning is dezelfde als van Blanice (zie hierboven). Naast een ribarsky listek, de vergunning voor heel Zuid Bohemen.

Polka
Bij Polka ligt een meertje; het is het meest stroomopwaartse deel van de Vlatava, dat bevist mag worden. Je ziet de vele forellen overal ploepen (azen). Ze zijn echter wel moeilijk te vangen. Wij hebben hier enkele beekforellen gevangen. Er schijnen ook regenbogen en vlagzalmen te zitten.

Lenora
De Vlatava bij Lenora is een fantastisch stuk rivier. Het beste kan je bij de loopbrug even buiten Lenora, waar de Rasnice in de Vlatava stroomt, te water gaan.
Zowel bij de brug, stroomopwaarts als stroomafwaarts is het prima vissen.
Bij de brug
Hier is de rivier wat breder, veel serpeling, maar ook redelijke forellen hebben we hier gevangen. Het water is hier vrij rustig; een beginnende vliegvisser kan hier prima een visje vangen!
Stroomopwaarts
De Vlatava wordt hier een stuk smaller, omdat de Rasnice ook veel water aanvoert. We vingen hier voornamelijk serpeling en de kleinere forellen en vlagzalmpjes.
Het is een werkelijk prachtig stukje rivier, afwisselend sneller en langzamer stromend.
Stroomafwaarts
Ook hier wordt de Vlatava een stuk minder breed, maar bevat natuurlijk veel meer water. Hier zijn de wat grotere forellen te vangen. Ook hier een goede afwisseling van stroomsnelheden.
Verder stroomafwaarts
Verder stroomafwaarts wordt de rivier breder en gaat steeds langzamer stromen. Vanaf Volary wordt de Vlatava niet meer gezien als een forellenrivier: je mag hier niet meer met je forel-vergunning vissen! We zijn er met de kano doorheen gevaren. Je ziet hier wel veel vissen ploepen waarschijnlijk vlagzalm en serpeling ?

Rozmberk
Vanaf Vyssi Brod tot even ten zuiden van Cesky Krumlov wordt de Vlatava weer beschouwd als een forellenrivier. wij hebben even gevist rond Rozmberk.
Stroomafwaarts van Rozmberk is het zeer moeilijk te waden: zeer gladde stenen! De rivier is vrij breed en behoorlijk snel stromend. We hebben hier alleen enkele kopvoorns gevangen. Maar het was op dat moment vrij slecht weer met regen.
In Rozmberk zelf is het bij de stuw erg druk met vliegvissers. En als ze nu nog wat vingen...

Vliegen
Voornamelijk met de droge vlieg, en dezelfde vliegen als op de Blanice.

Rasnice

Per ongeluk zijn we ook op de Rasnice terechtgekomen, in de veronderstelling, dat het de Vlatava was. Sommige kaarten geven aan, dat je mag vissen in de Rasnice, andere vermelden, dat het verboden is. Het uurtje, dat we hier doorbrachten, was bijzonder leuk, te vergelijken met het stroomopwaartse gedeelte van de Vlatava.