Vliegvissen in het zuiden van de Vltava - Tsjechië

(ingezonden mei 2003)
Geplaatst: 03-05-2003 16:31
Het Vissen in Tsjechie : Het Verslag

In de meivakantie besloten wij om in onze vakantie weer naar Tsjechië te gaan. Uiteraard ook omdat dit zo'n uitstekend (vlieg)vis land was. Wij (Willem en Thomas) waren dol enthousiast en goed voorbereid op de dagen die wij uiteindelijk toch wel zouden gaan vissen in Tsjechië, op de mooie forel rivieren die ze daar hebben .Na intense voorbereidingen(vergunningen,vliegen,rivieren,stekken,info,)kwam de dag dat wij weggingen naar het 'zwiebel' land. -=[ zwiebel is ons liefkozende naampje voor vlagzalm en forel ]=-
Eerste dag..Vooral de rivier verkennen met de auto en uiteindelijk ff een kwartiertje gevist op een hoekje waar de auto makkelijk bij kwam. Geen waadpak aangedaan enz gewoon ff vliegje eraan om toch ff gevist te hebben. Nou waadpak of niet de 5de worp die Thomas maakte hing er een mooie bruine forel aan(zie de foto’s. Thomas natuurlijk in extase, en dat heeft Willem de hele avond aangehoord .Het was maar een kleintje maar hij telt. De eerste bruine forel was gevangen, alleen het was niet het uiteindelijke doel van deze jonge vliegvisser. Hij was namelijk uit op een vlagzalm en Willem uit op een mooie bruine.
De volgende dag was de stek bepaald en de auto neergezet, het was een klein stukje 'klimmen' maar het was een mooie omgeving waar wij visten(uiteraard ook te zien op de foto’s) Na een klein uurtje te vissen bereikte Willem, met uiterste trots, zijn 'doel'.Er hing een bruine forel aan zijn lijn! Natuurlijk werden er foto’s van gemaakt. Kort daarna wou hij ze even zien die foto's.Oops het bleek dat de camera kuren had (oftewel Thomas drukte gewoon op het verkeerde knopje.. Forel weg, foto weg, Willem -> snik snik.Maar niet getreurd we hadden nog 3 dagen om ze te vangen!Uiteraard werd de dag daarna weer gevist en met succes. Thomas ving 1 forel en Willem ook maar. e niet op foto syndroom van de vissen die Willem ving kwam klaarblijkelijk veel te veel boven
De dag daarna werd er uiteraard weer s’ ochtends gevist maar het was niet veel soeps….Maar 1 forel voor Thomas en voor Willem helemaal niks.
De volgende dag dachten we bij onszelf er word zoveel verteld over dit rivier stuk, hoe kan het dan dat de vangsten zo tegen vielen. Na enig overleg tussen ons beide werd er besloten het toch maar even te gaan vragen waar het nou echt het beste was bij de lokale vis ‘goeroe’.
Die legde uit dat er door de overstromingen van vorig jaar veel vissen zijn doodgegaan en weggetrokken uit de rivier onder het lipno meer. Stom natuurlijk dat wij hier niet eerder aan dachten nu hadden we nog maar 1 dag om te vissen en we wisten niet eens waar we nou moesten zijn! Gelukkig wist deze beste man waar we wel moesten vissen. De stroom op voorbij het lipno stuwmeer waren er geen overstromingen en was de visstand nog steeds gewoon extreem goed. Hij gaf ons een route beschrijving waar het was en de volgende dag gingen we daar natuurlijk heen! Door omstandigheden konden we pas laat het hotel uit en stonden we uiteindelijk pas 12 uur aan het water. Snel de waadpakken aangetrokken en een stekje gezocht. Nou dit bleek helemaal geen verkeerde keuze want het was werkelijk waar super vangen in die rivier. De eerste worp die Thomas erin gooide, hing er een mooie bruine aan. Willem kon natuurlijk niet achterblijven en ving er ook eentje, echter hij vond deze te klein om op de foto te zetten en liet hem weer gaan (het was overigens ook wel een kleintje maar ja).10 minuten later rammelde de hengel van Thomas weer. Pap ik heb vis riep tie, maar het was geen forel. Thomas dacht dat dit een voorn was maar wat voor soort dat wist hij niet. Willem kreeg naderhand het idee dat het misschien een vlagzalm zou zijn (het zou handig zijn als jullie even je mening gaf over dit beestje, hij staat onder de naam van vraagtekentje in het foto album)Daarna was het weer de beurt aan Thomas om weer een forel te vangen. Toen hij deze vis weer terugzette en weer even ingooide rammelde zijn hengel verschrikkelijk hard. In een paar seconden was al de lijn die hij gestript had helemaal weg. De vis die hieraan zat was zeker geen kleintje dat wisten we allebei een minuutje of 3 in de dril zette de vis een ongelofelijke druk op de hengel van Thomas, het leek wel alsof hij een muur had gemetseld in de rivier en er niet achter vandaan wou komen. Thomas dacht: is dit de langverwachte vlagzalm, zal het hem zijn.
Helaas kon hij er niet achter komen, want toen Thomas lijn wou gaan nemen om hem in zijn handen te krijgen schoot hij los en het enige wat hij over had was een vernield vliegje. Jammer maar er zullen er vast wel andere zitten, dacht hij. Na een half uurtje nog steeds niks voor ons. Nog een uur…..nog steeds niks. Toen dachten wij laten wij maar terug gaan naar het hotel naar onze moeder/vrouw.

Als puntje bij paaltje komt hebben wij in Tsjechië verschrikkelijk genoten van de werkelijk schitterende omgeving en vooral de lekkere keuken . Als vliegvisser raden wij dit land zeer aan vooral de rivier de Vltava, stuk 33p en 34p zijn zeer mooie stukken om in te vissen.

========================================

Door de overstromingen (vorig jaar) is alle vis naar hoger gebied getrokken. Dit betekende dat er in de goed bekend staande stukken enkel klein gevangen wordt.
Rond Lipno (I & II) zowel stroom op als afwaarts enkel kleine forel. Er zit nu gewoon niet groter dan max 25 cm.
Wel een overweldigende mooie natuur.
Voor het betere werk kregen wij hulp van de lokale vliegvissers. Helemaal stroomopwaarts voorbij Volary en Lenora daar zitten ze nu. Verscholen in natuurparken in snel stromende (kleine) riviertjes.
Alleen er komen was al een sport.
Ik zal de gespecificeerde viskaart digitaal maken en als ik jullie e-mail krijg dan mail ik hem door.
Ik kan, gezien de relatief lage kosten en de schitterende natuur iedereen Tsjechie aanbevelen.
Wij gaan zeker terug voor de grote jongens

Willem (en natuurlijk Thomas)