Vliegvissen bij Loucovice

(ingezonden mei 2006 Hans Harm)
Bijgaand een kleine impressie van mijn ervaringen. De stek waarover ik spreek is ter hoogte van Loucovice, een buurtschap tussen Lipno nad Vltava en Vyssi Brod. Let op, in het eerste stuk van de Vltava vanaf de waterkrachtcentrale tot Loucovice mag niet worden gevist. Meer informatie over de hengelsportvereniging die de vergunningen voor dit gebied uitgeeft kun je vinden op http://www.crscb.cz./
Geplaatst: 12-06-2006 16:31
Het Vissen in Tsjechie : Het Verslag

Lang had ik er naar uitgezien. Eindelijk zou ik een voor een visvakantie naar Tsjechië gaan. Weken van te voren ben ik begonnen met allerlei informatie te verzamelen via Internet en vooral ook bij ande-re clubleden van wie ik had gehoord dat zij daar eerder waren geweest. Met al die informatie trachtte ik mij een beeld te vormen hoe het daar zou zijn en vooral hoe ik daar dan zou moeten vliegvissen, Tsjechnimfen, gewoon nimfen of met de droge vlieg. Van een internetsite specifiek over het vissen en visstekken in Tsjechië had ik een indruk gekregen wat ik zou kunnen verwachten. Naar mijn gevoel leek het in ieder geval niet op het vliegvissen in de Kyll of enkele ander kleinere rivieren in de Eifel of Ardennen. Gewapend met de hele vliegvisuitrusting inclusief vier dozen droge vliegen, Tsjechnimfen, gewone nimfen, grote en kleine streamers en nog veel meer, eindelijk op een zeer vroege zondag-morgen vertrokken richting Praag. Daar zouden wij een paar dagen verblijven om naast het vissen ook iets van de cultuur tot ons te nemen. Na aankomst in het hotel zo’n 15 km onder Praag, bleek bij de eerste rondgang in de omgeving al gauw dat daar niet of nauwelijks te vissen was. De sporen van het vele hoge water waren nog duidelijk aanwezig. Enkele kleine riviertjes waren ware stroomversnellin-gen met dik bruin water. Ook de enkele visvijvers van het dorp waren te vies om een lijn in te werpen. Dus werd de alleen cultuur snuiven en dat kan soms heel aardig zijn.
Na een paar dagen zijn we door gereden naar Lipno nad Vltava. Een recreatiepark zo’n 200 km onder Praag aan de voet van het Lipnomeer. Een stuwmeer in de loop van de rivier de Vltava (Moldou). Over de accommodatie valt niet veel te vertellen. Wel dat we een prachtig uitzicht hadden op het meer waarin de hele dag knoerten van vissen sprongen. Spanning !!!!!! Als een haas op jacht voor een vis-vergunning. Bij de benzinepomp in het dorp waren de nodige vergunningen te verkrijgen. De staats-vergunning, een soort visakte, en de vergunning van de hengelsportvereniging die in deze regio het visrecht heeft. De kosten voor beide vergunningen bedroegen bij elkaar 1500 Tsjechische Kronen, dit is ongeveer € 50,=. Dus daar kun je geen armoe voor lijden. Bovendien kreeg ik er een zeer gedetail-leerde viskaart bij, waarop allerlei informatie te vinden was over stekken en de vis die er te vangen is. Voorzien van alle documenten en gerei op naar het water. Maar de eerste poging om de vissen die ik had zien springen, waarvan ik vermoed dat het roofbleien waren, vanaf de kant te vangen was ver-geefs omdat ze zover uit kant bleven dat je er alleen met een boot zou kunnen bij komen. Ten einde raad heb ik ’s avonds mijn heil gezocht in de jachthaven van het park. De eerste avond kon ik paar mooie kopvoorns en baarzen landen. Mijn avond was goed, dus een goed begin van de tweede helft van mijn vakantie. De andere dag was ik voor dag en dauw alweer aan de waterkant. Weer in de ha-ven geprobeerd, immers ik had nog geen gelegenheid gehad een goede stek in de rivier te zoeken en het was de bedoeling dat ik voor het ontbijt terug zou zijn. Weer kon ik enkele koopvoorns landen.
Aangezien mijn vrouw ook vakantie had, kon ik me overdag niet aan mijn echtelijke verplichtingen onttrekken en werd dus de omgeving verkend, waarbij de rivier op bijzondere wijze werd onderzocht op plaatsen die goed bereikbaar en bewaardbaar waren. Tijdens deze trip zag ik voortdurend mooie forellen azen en zelfs boven water springen en dat was geen fatamorgana. Toen ik eenmaal wist dat ik niet ver van ons vakantieverblijf een goede stek had gevonden kon de vakantie niet meer stuk.

Ik heb op deze stek meerdere mooie forellen gevangen. De grootte varieerde van ca 20 cm tot 33 cm. Het wonderlijke was echter dat ik in dit zeer snelstromende stuk rivier op de Tsjechnimf –methode geen forel wist te vangen. Omdat wel aan alle kanten de forellen stegen heb ik uit nood een droge vlieg aangebonden en warempel na twee worpen kon ik de eerste forel landen. Ik heb het nog wel geprobeerd met nimfen, maar dat leverde niets op dus ben ik verder met de droge vlieg blijven vissen.

Tijdens deze vakantie heb ik met de vlieg allerlei soorten vis gevangen, natuurlijk forel, maar ook kop-voorns, baarzen tot wel 37 cm toe, een roofblei van ongeveer 30 cm en ten slotte een mooie snoek. Wat wil je als vliegvisser nog meer? Ik weet het wel, als het even kan gauw weer terug. Maar, ja dat zal helaas nog wel even duren.

Een schrale troost is dat wij hier in ons eigen land in verhouding veel meer vissoorten kennen en die ook nog in grotere hoeveelheden kunnen vangen. Even goed ga ik van de week weer op vakantie. Nu met de caravan naar een camping aan het water in de Achterhoek. Daar ga ik ook maar proberen de vis aan de schubben te komen. Ondertussen zal ik nog wel even blijven dromen van snelstromende rivieren en springende forellen. Je moet wat, niet waar!